tirsdag den 27. september 2016

Grönsaksgratäng

Ingredienser

3 st medelstora potatisar/kartofler
2 stora gula lökar
2 st medelstora paprikor
4-5 medelstora kvist tomater
120 g ris, här har jag använt carnaroli
olivolja
svartpeppar
salt
ströbröd
Till ovanstående ingredienser har jag
 använt en ugnsfast form som är 25x37 cm



Varje ingrediens ska blandas i en dressing som tillbereds av cirka en matsked olivolja, salt och svartpeppar.

1. Blötlägg först  riset i vatten. Skär tomaterna i cirka en centimeter tjocka skivor och lägg dem i en sil med en bunke under, för att sedan använda tomatsaften som rinner av.

2. Smörj den ugnsfasta formen med lite olivolja.

3. Börja därefter att skära  potatisen i klyftor (cirka en centimeter på den breda delen). Blanda sedan potatisklyftorna i dressingen och bred ut dem i en ugnsfast form.

4. Skär löken som potatisen i klyftor och lägg lök en och blanda dem i dressing. Bred ut löken i ett lager över potatisen.

5. Slå av vattnet från riset och häll riset i samma slags dressblandning och strö ut det över löken.

6. Skär sedan paprikan i bitar, storleksmässigt som potatisen och löken, blanda den i dressing och bred ut den i ett lager.

7.  Blanda de skurna tomaterna i dressing och lägg ut dem i ett lager överst. Häll över tomatsaften.

8. Häll ett lager med ströbröd eller riv bröd över.

9. Ställ in den i ugnen i 180° C i cirka 30 - 40 min tills den fått en fin gyllenne yta.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar