mandag den 8. februar 2016

Focaccia



Deg
Drygt 1 kg mjöl (italienskt mjöl typ 0)
7 dl vatten
50 gr jäst
2 msk olivolja
2 msk salt
2 msk socker

Fyllning
olivolja
cherry tomater
lök/løg
potatis/kartofler och rosmarin

eller något annat efter smak




1. ta ut jästen från kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i circa 30 minuter innan den används.
2. ta av pappret som är runt jästen och smula den i en bunke
3. värm vattnet till ca 37 grader och häll det över jästen i bunken
4. rör runt tills jästen löst upp sig i vattnet ochtillsätt olivoljan och rör lite till
5. tillsätt mjölet och rör/knåda i assistenten på låg hastighet i circa 10 min (obs, att degen är alldeles för kladdig för att kunna knådas för hand).
6. tillsätt socker och salt ock rör/knåda i ytterligare 10 min på låg hastighet. Resultatet varier beroende på mjölkvalitè, degen ska vara ordentligt kladdig men inte lös/rinnande. I fall att den är lös så måste man addera ytterligare mjöl.
7. täck degen ordentligt gärna med flera lager, t.ex med en linnehandduk över bunköppningen och sedan med en filt runt  om hela bunken.  Ställ degen att jäsa på ett ställe avskilt från luftdrag  i circa 2 timmar.
8. under tiden som degen jäser, skär körsbärstomaterna i ca fyra bitar och låt de rinna av i ett durkslag, skär löken i tunna skivor och koka pottisarna med skal på.
9. dela upp degen i tre bitar, som du lägger på tre ugnsfasta plåtar med kant. Obs ha olivoljeflaskan till hands. Häll ordentligt med olivolja i händerna och tryck ut degen på plåten  och tillsätt fyllningen. På potatisfocaccian brukar jag klippa färsk rosmarin. Jag brukar hälla ytterligare lite olivolja över den utbakade focacciadegen.
10. låt jäsa i ytterligare en timma på ett ställe avskilt från luftdrag.
11. värm ugnen till circa 250 grader.
12. focaccian är klar när den har fått lite skorpa och gyllene färg efter cirka 15 minuter.

Tips.
viktigt;
jästen ska ha rumstemperatur när den används,
degen ska arbetas i 20 minuter,
degen ska vara kladdig och det är därför du måste ha rejält med olja på händerna för att kunna baka ut den. oljan bidrar såklart också till att det blir en ordentlig yta,
degen ska jäsa i två plus en timme på dragfritt ställe

lycka till!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar