tirsdag den 2. februar 2016

Gratinerad fänkål / Gratineret fennikel



Ingredienser

2-3 fänkåls huvuden / fennikel
5 msk riven parmisanost
4 msk ströbröd / rasp
svartpeppar / sort peber
olivolja / olivenolie












1. sätt på en kastrull med lättsaltat vatten.
2. sätt ugnen på 180 grader
3. ansa fänkålen, skär av och avlägsna stjälkarna från fänkålshuvudet.
4.  dela fänkålshuvudet i åtminstone 6 delar och koka  i circa 2 minuter och låt den därefter rinna av i ett durkslag
5. riv parmisanosten och torkat bröd (om du inte väljer att använda ströbröd)
6. häll ett tunt lager med olivolja o en ugnsfast form och sprid därefter ut den kokta fänkålen i formen.
7. häll över parmisanosten och det rivna brödet, mal svartpeppar över och  häll 1-2 msk olivolja lite spritt över fänkålen.
8. ställ in i ugnen i åtminstone 20 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun ton på ytan.

Tips

denna fänkålsgratäng kan avnjutas tillsammans med färskost, såsom crescenza eller stracchino, men går även alldeles utmärkt att äta  tillsammans med kött, fågel eller fiskrätter.

smaklig måltid



Ingen kommentarer:

Send en kommentar