Hej alle skandinaver i Italien og i hele verden. Vi har længe gået med en tanke om at skabe et forum, hvor skandinaver kan dele deres madopskrifter og -oplevelser med hinanden. Vi har boet i Italien i mange år og har en forkærlighed for landet. For os er det en livskvalitet at kunne lave og nyde mad, men hvem vil ikke gerne have ny inspiration? Vær med til at blogge for jo flere vi er som deler opskrifter - recept her, desto mere inspiration får vi. Skriv på svensk, dansk eller norsk.
tirsdag den 2. februar 2016
Gratinerad fänkål / Gratineret fennikel
Ingredienser
2-3 fänkåls huvuden / fennikel
5 msk riven parmisanost
4 msk ströbröd / rasp
svartpeppar / sort peber
olivolja / olivenolie
1. sätt på en kastrull med lättsaltat vatten.
2. sätt ugnen på 180 grader
3. ansa fänkålen, skär av och avlägsna stjälkarna från fänkålshuvudet.
4. dela fänkålshuvudet i åtminstone 6 delar och koka i circa 2 minuter och låt den därefter rinna av i ett durkslag
5. riv parmisanosten och torkat bröd (om du inte väljer att använda ströbröd)
6. häll ett tunt lager med olivolja o en ugnsfast form och sprid därefter ut den kokta fänkålen i formen.
7. häll över parmisanosten och det rivna brödet, mal svartpeppar över och häll 1-2 msk olivolja lite spritt över fänkålen.
8. ställ in i ugnen i åtminstone 20 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun ton på ytan.
Tips
denna fänkålsgratäng kan avnjutas tillsammans med färskost, såsom crescenza eller stracchino, men går även alldeles utmärkt att äta tillsammans med kött, fågel eller fiskrätter.
smaklig måltid
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar